به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل شهرام محسنی با اعلام این خبر افزود: کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین میباشد که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندک اسیدهای چرب اشباع شده همانند زیتون جزو با ارزش ترین روغنهای خوراکی است.پروتئین موجود در کنجاله کلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده میشود و کاشت آن دارای مزیت و فایده بسیار است
وی افزود: وابستگی بیش از ۸۵ درصدی به خارج از کشور در تامین دانه های روغنی اهمیت کشت این دانه ها را در اجرای سیاست های خودکفائی نمایان می کند و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه کشت دانه کلزا نیز برای خودکفایی در تولید روغن نشان از ضرورت حرکت سریع در این عرصه دارد.
وی ادامه داد : با توجه به طرح کشت دانه های روغنی و کم آب بودن کشور، کلزا تنها محصولی است که در فصل پاییز کشت شده و از نزولات جوی استفاده میکند.
وی با بیان اینکه روغن از کالاهای اساسی و ضروری است که ارتباط نزدیک با معیشت اقشار جامعه دارد گفت: باید در تأمین این نیاز و امنیت غذایی تلاش مضاعف انجام شود
ایشان ادامه دادند با اعمال دو مرحله کود ازت همراه با آب آبیاری با فاصله زمانی یک هفته از هم، رشد رویشی و جوانه های گل نهفته داخل ساقه های کلزا در مزرعه مذکور تقویت گردیده و به این ترتیب بخش اعظمی از خسارت تا میزان 90 درصد جبران گردیده است.
وی اظهار داشت: پایداری تولید غلات به ویژه ادامه خودکفایی گندم از نتایج اثبات شده تناوب کشت این محصولات با دانه های روغنی از جمله کلزا میباشد که این شیوه کشت در این شهرستان به اجرا درآمده است .
وی گفت: تکرار کاشت یک نوع محصول غلات بیش از چهار سال متوالی در یک زمین باعث افت تولید به شکل چشمگیر میشود اما اگر دانه روغنی کلزا در کشت تناوبی این محصول قرار گیرد، در سال بعد از کشت دانه روغنی، تولید غلات دست کم ۲0 درصد افزایش می یابد ضمن اینکه محصول کلزا نیز به دست میآید
ایشان هدف از گنجاندن این محصول در تناوب زراعی را سوق دادن کشاورزان به سمت خروج از حالت تک کشتی یا دو کشتی خواندند و افزودند این امر موجب توسعه کشاورزی پایدار و رونق اقتصاد کشاورزی کشور می گردد.
ایشان در ادامه وارد کردن محصول کلزا در تناوب زراعی در منطقه اردبیل و نمین را به دلیل شب های سرد حاکم بر منطقه که باعث کاهش تنفس و افزایش کیفیت روغن و بخصوص افزایش پروتئین کنجاله حاصل از پروسه تولید روغن می گردد بسیار مهم و حائز اهمیت برشمردند.
خادم دلیر افزود: از دیگر مزایای کشت کلزا به وقوع پیوستن خاکورزی طبیعی به خاطر اختلاف عمق ریشه این محصول با دیگر محصولات موجود در تناوب مانند گندم و جو و سیب زمینی و حبوبات بوده و این امر علاوه بر خاکورزی طبیعی باعث ایجاد نوعی توازن در استفاده از مواد غذایی خاک در اعماق مختلف می گردد بعلاوه چون بسیاری از آفات و بیماریهای خاکزی با کشت کلزا در تناوب با غلات پاییزه در مزارع غلات کنترل می شود باعث کاهش مصرف سموم و علفکش ها می گردد و 20 الی 30 درصد عملکرد غلات در واحد سطح بعد از پس کشت کلزا افزایش پیدا می کند و به این ترتیب دستیابی به تولید پایدار تسهیل و تسریع می نماید.