به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل غفور آقایی با اعلام این خبر افزود: در سال زارعی جاری اتفاقات نامتعارف در رابطه با شرایط آب و هوایی در بیشتر مناطق کشور روی داد که به تبع آن خسارت های بعضا جبران ناپذیری را در زراعت های پائیزه به خصوص در حوزه غلات آبی و دیم رقم زد . پائیز و زمستان نسبتا گرم از یک طرف و از طرف دیگر پیش بیینی های وقوع بارش های زود هنگام پائیزه در بیشتر مناطق از جانب سازمان هواشناسی کشور باعث گردید که اولا بر خلاف سنوات گذشته رعایت تاریخ کاشت های توصیه شده در دستور کار کشاورزان مناطق مختلف قرار نگرفته و اقدام به کشت زود تر برای بهره مندی از بارش های پیش بینی شده نمایند که متعاقب آن در خیلی ازمناطق مزارع گندم با رشد های غیر متعارف به دلایل ذکر شده مواجه شد که ماحصل آن بروز خسارت های ناشی ازیخبندان های اتفاق افتاده در بهمن و به خصوص اوایل اسفند ماه بوده است .
غفور آقایی در ادامه سخنان خود افزود: در منطقه دشت مغان دو گروه از ارقام گندم آبی کشت می شوند، ارقام با عادت رشد بینابینی که از دیرباز در منطقه کشت آنها مرسوم بوده که غالبا از منبع کشور فرانسه هستند و کشاوزران در نیمه دوم مهرماه نسبت به کشت آنها اقدام می نمایند . گروه دوم ارقام با عادت رشدی بهاره بوده که بر اساس توصیه علمی فنی و فنی کشاورزان می باید در نیمه دوم آبانماه به کاشت این گروه از ارقام اقدام کنند .
وی ادامه داد در سال جاری و به دلایل اشاره شده آن دسته از کشاورزانی که ارقام بهاره را در اوایل آبانماه کاشتند با خطرخسارت های ناشی از یخبندان اتفاق افتاده در نیمه اول استفند ماه مواجه شدند، این مزارع بر اساس مراحل نموی ثبت شده به دلیل پائیز و زمستان ملایم مراحل طویل شدن ساقه را پشت سر گذاشتند که با کاهش درجه حرارت به منفی 8 درجه سلیسیوس یا کمتر مواجه شدند، این شدت یخبندان بدون پوشش برف خسارت های جبران ناپذیری را به زراعت گندم وارد می سازند .
این مقام مسئول افزود : برای اجتناب از این شرایط در بهمن ماه توصیه شده بود که مزارعی که با رشد خارج از عرف مواجه هستند و احتمال وقوع یخبندان در این مناطق می رود نسبت به چرای مستقیم یا برش قسمت های فوقانی بوته ها با موور برای کاهش خسارت احتمالی اقدام نمایند . متاسفانه در بیشتر مزارع این اقدام پیشگیرانه انجام نشده است . این اقدام برای استفاده از ظرفیت پنجه های سوم به بعد برای تامین بخشی از عملکرد دانه با مدیریت مناسب تغذیه پیشنهاد شده بود.