به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل خلیل نیکشاد با اعلام این خبر افزود: قیمت محصول سیبزمینی تولیدی در استان اردبیل امسال به شکل کمسابقهای کاهش یافته و هماکنون هر کیلوگرم محصول به نرخ کمتر از ۱۰ هزار ریال به فروش میرسد در حالی که بر اساس برآورد کارشناسان، هر کیلوکرم این محصول به قیمت ۱۷ هزار ریال استحصال می شود.
وجود تولید ۸۵۰ هزار تن سیبزمینی در استان اردبیل، فروش این محصول با نرخ های پایینتر از ۱۰ هزار ریال برای هر کیلوگرم، موجب زیان کشاورزان شده و آنها را نسبت به آینده محصول تولیدی و ذخیره شده نگران کرده است.
به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، صادرات به خارج از کشور و گشایش در تنظیم بازار تنها راه متعادل شدن قیمت محصول سیبزمینی است.
خلیل نیکشاد روز سه شنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با اشاره به صادرات روزانه ۱۸۰ تن سیب زمینی از گمرکات اردبیل به مقصد جمهوری آذربایجان افزود: این میزان صادرات کم بوده و باید با ایجاد تسهیلاتی برای صادر کنندگان افزایش یابد تا با افزایش صادرات، قیمت محصول نیز متعادل شود.
وی بیان کرد: حدود سه هفته پیش، صادرات سیبزمینی از گمرک بیلهسوار آغاز شده و امیدواریم با تسهیل شرایط صادرات و به خصوص با اجرای سیاست کاهش قیمت پایه صادراتی از ۲۰۰ دلار در هر تن به ۱۰۰ دلار، روند صادرات این محصول تسریع شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل مجموع نیاز صنایع تبدیلی، خوراکی و بذری استان را حدود ۲۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: بیش از ۶۰۰ هزار تن محصول مازاد سیبزمینی استان اردبیل باید راهی بازارهای داخلی و خارجی شود.
وی با اشاره به پائیزه بودن و ماندگاری بالای سیبزمینی تولید شده در استان اردبیل گفت: هنوز فرصت برای تنظیم بازار محصول و جلوگیری از زیان کشاورزان سیب زمینی کار استان وجود دارد تا در نیمه دوم سال، با افزایش صادرات، قیمت محصول متعادل شود.
نیکشاد، شیوع کرونا، تاثیرات تحریم و نیز الزام صادر کنندگان به بازگردان ارز صادراتی به رغم مسدود بودن مسیرهای انتقال ارز را از جمله علل نابسامانی بازار سیبزمینی صادراتی استان اردبیل ذکر کرد و افزود: با این وجود، همه مسئولان استان و وزارت جهاد کشاورزی با حساسیت بیشتر در صدد حل مشکلات سیب زمینیکاران هستند.
وی الزام صادر کنندگان به بازگرداندن ارز صادرات محصول و همچنین مشکلات تبادل ارزی در خارج از کشور را از جمله موانع جدی صادرات این محصول دانست و تاکید کرد: این موضوع با حساسیت کامل و از طریق وزارت امور خارجه در حال پیگیری است تا صادرکنندگان بتوانند با کمترین دغدغه ضمن صدور محصول سیب زمینی، تعهدات ارزی خود را نیز انجام دهند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در ادامه با اشاره به کمبود ظرفیت انبارهای فنی در استان برای نگهداری مازاد محصول سیب زمینی گفت: استان اردبیل تنها برای ذخیره سازی ۸۰ هزار تن محصول کشاورزی، انبار فنی در اختیار دارد که در آنها همه نوع محصول نگهداری میشود.
وی بیان کرد: بخش اعظمی از محصول سیبزمینی استان اردبیل در انبارهای نیمه فنی نگهداری میشود که همین امر میزان هدر رفت و ضایعات محصول تولیدی را افزایش داده و علاوه بر این، بر روی کیفیت محصول به خصوص برای صادرات نیز تاثیر میگذارد.
نیکشاد با اشاره به آغاز روند ساخت انبارهای استاندارد برای نگهداری سیبزمینی در استان اردبیل گفت: با بهرهبرداری از این انبارها و با ذخیرهسازی به موقع، امکان تنظیم بازار و عرضه و تقاضای مناسب محصول سیب زمینی در استان فراهم میشود.
به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، امسال در ۲۱ هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی این استان محصول سیبزمینی کشت شده و پیشبینی میشود که حدود ۸۵۰ هزار تن محصول سیبزمینی از مزارع استان استحصال شود.
احمد شهریار، استان اردبیل را به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید محصول سیب زمینی در ایران ذکر و بیان کرد: اراضی زراعی شهرستانهای اردبیل، نمین و نیر مهمترین مناطق کشت محصول سیبزمینی در استان اردبیل است.
وی ۹۵ درصد محصول سیبزمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا اعلام کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل سطح زیر کشت سیبزمینی در این استان در سال جاری را به میزان سال گذشته اعلام کرد و افزود: برای کاشت این میزان سیبزمینی در استان تمام نهادههای موردنیاز از جمله بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب تامین شده است.
وی میانگین تولید محصول سیبزمینی در هر هکتار از اراضی استان را ۳۷ تن اعلام کرد و گفت: به علت استفاده از آبیاری به روش نوار تیف و روش کاشت متفاوت با عرف منطقه به شیوه سه ردیف با ۲ نوار تیف و نیز جلوگیری از اتلاف سطح زمین، بالاترین میزان برداشت محصول سیبزمینی با ۷۰ تن در این استان به ثبت رسیده است.
امسال به علت پایین بودن قیمت محصول، برداشت محصول سیب زمینی با حدود یک ماه تاخیر آغاز شده و با گذشت بیش از سه هفته از زمان منطقی برداشت، کشاورزان به امید افزایش قیمت از برداشت محصول خورداری می کنند.
همه ساله کاشت محصول سیبزمینی در استان اردبیل از نخستین روزهای سال در فروردین ماه آغاز و برداشت محصول نیز پس از طی حدود ۲ ماه از فصل تابستان شروع شده و در اوایل پاییز به اتمام میرسد.
براساس برآوردها نیاز استان اردبیل به سیبزمینی حدود ۲۰۰ هزار تن است و مازاد آن به استانهای دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود ۲۰ درصد سیبزمینی کشور، مهمترین قطب تولید این محصول در ایران محسوب میشود.
سیبزمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد.
سیبزمینی تولیدی اردبیل جزو محصول پاک به شمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیبزمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.