معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: پیشبینی میشود که امسال حدود ۱۸ هزار هکتار از اراضی زراعی منطقه مغان در شهرستانهای پارسآباد، بیلهسوار، اصلاندوز و انگوت به کشت محصول دانه روغنی سویا اختصاص یابد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل غفور آقایی بیان کرد: کشت سویا در منطقه مغان به دو صورت کشت اول و کشت دوم انجام میشود و بر اساس برنامه، امسال یک هزار هکتار از اراضی منطقه به صورت کشت اول و ۱۸ هزار هکتار نیز به صورت کشت دوم و پس از برداشت محصولات سیر، کلزا و غلات به کشت سویا اختصاص مییابد.
وی با اشاره به آغاز کشت این محصول از حدود دو هفته پیش افزود: کشت دانه روغنی سویا تا یک ماه آینده در منطقه مغان ادامه مییابد و زمان برداشت محصول نیز بسته به زمان کشت و رسیدن محصول، نیمه فصل پاییز خواهد بود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل پیشبینی کرد که امسال ۳۶ هزار تن دانه روغنی سویا در منطقه مغان تولید و به صورت تضمینی توسط دولت خریداری شود.
وی همچنین میانگین عملکرد دانه روغنی سویا در منطقه مغان را ۲ تا ۲.۵ تن در هکتار اعلام کرد و گفت: محصول سویا در منطقه مغان به صورت بهاره و تابستانه کشت شده و برداشت سویای بهاره و ارقام کشت اول زودتر انجام می شود.
آقایی با اشاره به اینکه روغن سویا حاوی اسیدلینولئیک بسیار بالا بوده و همچنین میزان پروتئین این محصول ۲ برابر سایر دانههای روغنی است، افزود: دانه روغنی سویا به علت قابلیت تثبیت نیتروژن خاک یکی از مهمترین محصولات در تناوب با سایر محصولات به شمار میرود.
گفتنی است، کشت دانه روغنی سویا از سالهای دور در منطقه مغان رواج دارد و این دانه روغنی به عنوان محصول جایگزین و کشت دوم در مزارع غلات منطقه و پس از برداشت کلزا، گندم و جو کاشته میشود.
سویا به عنوان یکی از مهمترین گیاهان روغنی از ابعاد مختلف دارای اهمیت بوده و کشت این گیاه به دلیل تثبیت بیولوژیکی نیتروژن موجب تقویت خاکهای زراعی شده و از لحاظ اکولوژیکی نیز نقش مهمی در پایداری اکوسیستم مزارع دارد.
پروتئین دانه سویا نسبت به سایر دانههای روغنی ۲ برابر بیشتر و درصد روغن آن از سایر محصولات روغنی رایج کمتر است ولی روغن استخراج شده از دانههای سویا یکی از بهترین انواع روغن محسوب میشود.
وجود پروتئین زیاد در سویا باعث شده تا کنجاله روغن کشیده آن نیز برای تغذیه انسان بسیار مفید باشد.