معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران در سفر به استان اردبیل : ماهی به عنوان عنصر شاخص امنیت غذایی کم آب برترین منبع پروتئین غنی
سید حسین حسینی گفت : باید استفاده از ماهی در برنامه غذایی مردم را فرهنگ سازی کرده و نگاه لوکس و لاکچری به ماهی را در جامعه کنار گذاشت.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل سید حسین حسینی به همراه مشاور سازمان شیلات ایران و مدیر کل امور استانها به اردبیل سفر کرده بود ، با همراهی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل و رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان از تعدادی از طرحها و پروژه های پرورش ماهی و استخرهای آبزی پروری بازدید و پس از دیدار با استاندار اردبیل این خبر را در نشست مشترک با رئیس این سازمان و مدیران دستگاههای اقماری و مدیران ستادی سازمان و دستگاههای ذیربط استان گفت و افزود: این استان در تولید محصولات غذایی و تنوع محصولات استراتژیک جایگاه ممتازی دارد و در این بین آبزیپروری در این استان در سالهای اخیر روند رو به رشدی را پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در سفر رئیس جمهور به دلیل برخی کج سلیقگیها منابع و اعتبارات مناسبی به حوزه آبزیپروری در استان اردبیل اختصاص نیافته است، تصریح کرد: متأسفانه شیلات سهمی از سفر رئیس جمهور ندارد و باید در سفرهای آینده این سهم به تناسب توسعه آبزیپروری مناسب و در حد مطلوب دیده شود.
رئیس سازمان شیلات برنامه تحولی سازمان شیلات با رویکرد دولت مردمی و ضرورت تأمین غذای سالم را یادآور شد و گفت: قطعاً در تولید پروتئین نقش شیلات و محصولات آبزیپروری یک نقش برجسته است و بهتر است به تناسب درآمد خانوارها توسعه طبخ و پخت و پز انواع ماهیان را مد نظر قرار دهیم.
حسینی از شکلگیری کمیته سرمایهگذاری در سازمان شیلات خبر داد و افزود: ما از رشتههای مختلف مشاغل خانگی حمایت میکنیم و سعی ما بر این است تا با ایدههای جدید بحث سرمایهگذاری شیلات را در کشت و صنعت دنبال کنیم.
وی از امضای تفاهم نامه همکاری با ستاد اجرایی امام برای تقویت سرمایهگذاری در بحث شیلات اشاره کرد و ادامه داد: استان اردبیل در حال حاضر ۱۰ هزار و ۷۰۰ تن انواع آبزیان را تولید میکند که این ظرفیت تا ۲۰ هزار تن در چهار سال پیش رو قابل ارتقا است.
حسینی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: برای افق ۱۴۰۴ افزایش ۲ برابری تولید آبزیان در استان پیشبینی شده و بهتر است با تنوع تولید محصولات فراتر از ماهیان سردابی، گرمابی، شاه میگو و خاویاری بتوان در این بخش موفق عمل کرد.
وی از آمادگی شرکت آب منطقهای برای تأمین منابع آب قدردانی کرد و گفت: در گذشته به دلیل برخی تفکرات غلط تولید آبزیان در منابع آب محدود شده بود اما در ۳۰ سد و منابع آبی استان پرورش آبزیان به شکل رهاسازی شده و یا در قفس در اولویت قرار گرفته است.
حسینی ضرورت راهاندازی شهرک کشاورزی با رویکرد پرورش ماهیان زینتی را یادآور شد و اضافه کرد: با ایجاد اشتغال در این بخش به راحتی میتوان زنجیره ارزش را نیز تقویت کرد.
وی توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات آبزیپروری را یادآور شد و بیان کرد: تراز مثبت تجاری در حوزه شیلات ۵۲۰ میلیون دلار است که این رقم قابل افزایش است.
حسینی به گردشگر مالی ۶ هزار میلیارد تومان پرورش ماهیان زینتی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: استان اردبیل نیز میتواند از ظرفیتهای خوبی در این حوزه برخوردار بوده و فرآیند رو به جلویی را در این حوزه شاهد باشیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: با توجه به همسان بودن قیمت ماهی با سایر مواد پروتئینی گوشت قرمز، سفید و تخممرغ مردم علاقهمند به خرید ماهی و طبخ آن هستند و بهتر است نگاه لوکس و لاکچری به ماهی کمتر از گذشته باشد.
حسینی سرانه مصرف ماهی را در کشور ۱۳.۸ دهم و در استان اردبیل ۱۱.۹ دهم اعلام کرد و گفت: در کنار ترویج پخت و طبخ ماهی، از ظرفیتهای این بخش میتوان در توسعه گردشگری نیز استفاده کرد.
وی برگزاری جشنوارههای مختلف با هدف ترویج تغذیه آبزیان و افزایش سرانه مصرف ماهی را یادآور شد و تصریح کرد: از ۷۰۰ هزار تن تولید آبزیان در کشور ۸۰ هزار تن ماهیان ریز هستند که قطعاً در تهیه فستفودهای مورد علاقه کودکان میتوانند نقشآفرینی کنند.
رئیس سازمان شیلات بازدید از دریاچه نئور برای احیای ماهیان این دریاچه را در کنار امضای تفاهم نامه با کشت و صنعت مغان در تولید و پرورش محصولات خاویاری و شاه میگو یادآور شد و افزود: ما آمادگی داریم تا مدرنترین بازار عرضه محصولات آبزی را در این استان با همکاری و مشارکت بخش خصوصی راهاندازی کنیم.
معاون اقتصادی استانداری اردبیل نیز در این جلسه تولید سالانه ۱۰ هزار تن ماهی در این استان را با توجه به ظرفیت موجود، بسیار ناچیز خواند و گفت: آبزی پروری میتواند مکمل طرحهای تولید پروتئینی در استان اردبیل باشد و باید برنامه دقیق برای این عرصه تدوین و اجرا شود.
یاسر عبداللهی حاشیه رود ارس، اطراف سد عمارت و نیز منابع آبی حوزه قزل اوزن را جزو مناطق مستعد آبزی پروری در استان اردبیل برشمرد و افزود: استان اردبیل ظرفیت خوبی در زمنیه تولید ماهیان زینتی دارد و باید طرح های موجود در این عرصه هم حمایت شود.
وی همچنین خواستار مساعدت سازمان شیلات برای رهاسازی ترویجی حدود سه میلیون قطعه بچه ماهی در منابع آبی استان اردبیل شد.
مدیرکل شیلات استان اردبیل نیز در این جلسه با اشاره به ظرفیت این استان در زمینه پرورش انواع ماهیان سردآبی، گرمآبی و خاویاری گفت: استان اردبیل به علت تنوع اقلیمی و منابع آبی متعدد و به رغم غیرساحلی بودن سرزمین، ظرفیت بالایی برای تولید محصولات شیلات دارد.
محمد الله بخش، حجم کنونی آبزیان در استان اردبیل را ۱۰ هزار و ۷۰ تن اعلام کرد و گفت: چهار هزار و ۵۸۴ تن از این میزان مربوط به ماهیان سردآبی و پنج هزار و ۴۸۸ تن نیز مربوط به ماهیان گرمآبی است.
وی از تولید ۷.۵ میلیون قطعه بچه ماهی در استان اردبیل در سال جاری خبر داد و افزود: استان اردبیل ۵۰۰ مزرعه پرورش ماهی دارد و با فعالیت ۲۷ کارگاه پرورش ماهیان زینتی، سالانه ظرفیت تولید ۲ میلیون بچه ماهی زینتی را دارد.
مدیرکل شیلات استان اردبیل همچنین با اشاره به شناسایی ۸۰ مزرعه تعطیل و یا در شرف تعطیل پرورش ماهی در این استان بیان کرد: احیای این واحدهای تولیدی در دستور کار قرارگرفته و برای این کار، طرح توجیهی با میزان تسهیلات درخواستی ۳۵۰ میلیارد ریال به بانک عامل معرفی شده که از این میزان، تاکنون ۱۰۰ میلیارد ریال جذب شده است.
وی بیمه نبودن مزارع پرورش ماهی و نیز بیمه نبودن خود افراد شاغل در مزارع پرورش ماهی را از جمله آسیب های تولید آبزیان در استان اردبیل برشمرد.
الله بخش همچنین گفت: پرورش آبزیان در مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان جزو ظرفیتهای مغفول مانده بود ولی از سال جاری، تولید ۵۰۰ تن ماهیان خاویاری و نیز ۲۰۰ تن شاه میگو در منابع آبی این مجتمع دولتی آغاز شده است.
وی با اشاره به تدوین سند توسعه شیلات استان اردبیل اظهار کرد: در قالب این سند، ۱۷ پروژه طراحی شده که با قابلیت تولیدی و کارآفرینی بالا، ظرفیت اشتغال ۲ هزار نفر را فراهم میکند.
مدیرکل شیلات استان اردبیل اضافه کرد: برای این طرحهای توسعه شیلات در استان، سرمایهگذار وجود دارد و با توجه به استقبال از سرمایهگذاری در این بخش، تعهد ۲۵۰ نفری اشتغال در بخش شیلات استان در سال جاری عملیاتی شده و در پنج ماه امسال نیز ۹۰ نفر مشغول به کار شدهاند.
وی از آمادهسازی برای افتتاح مجتمع فرآوری و تولید محصولات آبزیان در شهر رضی خبر داد و گفت: این مجتمع تولیدی و صنعتی، ظرفیت تولید ۲۶۰۰ تن در سال را دارد.
الله بخش همچنین خواستار ایجاد بازار اصلی و اختصاصی عرضه محصولات شیلات در شهر اردبیل شد و گفت: تولید و عرضه محصولات شیلات در رستورانها و در بازار باید در استان ترویج شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این جلسه از تدوین طرح تحول حوزه کشاورزی این استان با رویکرد جهادی و با هدف افزایش تولید خبر داد و گفت: استان اردبیل با ۷۸۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت و به رغم این که یک درصد مساحت ایران را دارد، با تولید بیش از چهار میلیون تن محصول، حدود چهار درصد نیاز کشور را در حوزه محصولات کشاورزی تامین میکند.
نادر تقی زاده افزود: حدود ۵۱۵ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل دیم و ۲۶۵ هزار هکتار نیز اراضی آبی است و به رغم دیمی بودن بیش از دو سوم اراضی کشاورزی این استان، امسال با اجرای طرح جهش تولید در اراضی دیم، افزایش ۳۰ درصدی در میزان تولید غلات استان به ثبت رسید.
وی از خرید حدود ۲۱۸ هزار تن محصول گندم مازاد بر نیاز کشاورزان استان اردبیل خبر داد و گفت: میزان تولید محصول گندم در استان اردبیل امسال بیش از ۴۰۰ هزار تن بوده است و به رغم وجود خشکسالی شدید در مناطق وسیعی از این استان، امسال میزان تولید و خرید گندم در استان اردبیل نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰ هزار تن افزایش داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به جایگاه مطلوب استان اردبیل در تامین پروتئین به خصوص صادرات ماهانه یک هزار تن گوشت مرغ و گوشت قرمز به سایر مناطق کشور افزود: کشاورزان و تولید کنندگان استان با مشکل تامین نقدینگی و خرید نهاده برای افزایش تولید مواجه هستند.
وی نسبت به فروش گسترده دام و طیور مولد و کاهش محتمل تولیدات پروتئینی در استان اردبیل به علت بالا رفتن هزینههای تولید هشدار دارد و بیان کرد: در این زمینه نگرانی جدی داریم.
تقی زاده ، خسارت تاخیر در اجرای طرحهای کشاورزی استان اردبیل را هنگفت خواند و با اشاره به تاخیر در اجرای برخی پروژهها از جمله طرح آبیاری نوین در پایاب سد خداآفرین گفت: تاکنون برای اجرای این طرح با ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال هزینه شده و به علت تاخیر در اجرا، برای ۱۰ درصد باقیمانده طرح نیز بیش از ۱۳ هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی ادامه داد: استان اردبیل با منابع آبی مناسب ظرفیت آبزی پروری بالایی دارد و برای این کار برنامه جامع آبزی پروری استان تدوین شده و اجرای آن جزو مطالبات استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در ادامه با اشاره به وجود ۳۰ سد معیشتی و کوچک در استان اردبیل با قابلیت تولید آبزیان گفت: امسال ۱۰ مورد از این سدها تکمیل شده و به بهرهبرداری میرسد.
روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل 1401/5/29